[Mail Building, Te Aroha] Drawing No. 2.

Maker
Edgar Ernest Gillman
Production date
11 May 1910
Description
This drawing shows the first floor plan and transverse section A.B. This view of “The Mail” offices (1910) shows the timber construction, the monopitch iron roof and the stepped parapet used to disguise it. The first floor only occupies about half the area of the ground floor, but interestingly no use is made of the “terrace” area thus created. There is a verandah over the shop fronts. The upstairs offices, at approximately 13ft x 12ft are quite large, and we can deduce from this that each housed more than one person. The room at left has a fireplace and is next to the toilet – we can speculate that this is the staffroom, since the editor has his office on the ground floor. Notice the clever way that Gillman incorporates a perspective view into the cross-section drawing to illustrate the curve of the stair rail. This is a technique that he uses quite often.
See full details

Object detail

Production date
11 May 1910
Media/Materials
Ink on cartridge paper
Measurements
572 x 395mm
Department collection type
Credit line
Collection of Waikato Museum Te Whare Taonga o Waikato
Accession number
1985/71/84.2

Share

My shortlist

Object type

Explore other objects by colour

Public comments

Be the first to comment on this object record.

Google reCaptchaThis site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.